Groter aandeel hernieuwbare energie verplicht bij ingrijpende renovatie (REDII)

Gaat u na 30 juni een ingrijpende renovatie laten uitvoeren? Let dan op! Het kabinet legt uiterlijk per 30 juni 2021 een eis vast voor het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie. Het gaat al om een ‘ingrijpende renovatie’ als 25% of meer van de gebouwschil aangepakt wordt en de klimaatinstallatie (voor verwarmen of koelen) vervangen wordt.

Lees verder Groter aandeel hernieuwbare energie verplicht bij ingrijpende renovatie (REDII)

De keuze voor het beste klimaatsysteem

Er is ontzettend veel keuze in klimaatsystemen, maar wat is nou de beste keuze?

Deze vraag krijgt PEET dagelijks. Wij maken dit inzichtelijk door een (energie)conceptenmatrix op te stellen: een overzicht van de verschillende mogelijke klimaatoplossingen voor uw gebouw. In de matrix worden de specificaties van de toestellen benoemd, komt de Total Cost of Ownership (TCO) aan bod en wordt het verwachtte energieverbruik weergegeven.

Lees verder De keuze voor het beste klimaatsysteem

Groeiend aantal warmtepompen in Nederland

Het aantal warmtepompen in Nederland groeit snel, blijkt uit dit onderzoek van het CBS. Er zijn nu al meer dan 700.000 warmtepompen in gebruik, waarvan 400.000 in woningen en 300.000 in utiliteitsgebouwen, en het aantal neemt de laatste jaren exponentieel toe. Dat is goed nieuws voor het klimaat en maakt Nederland weer een stukje groener. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat hier de laatste jaren steeds meer CO2-uitstoot door vermeden wordt. In 2019 werd 143 miljoen kg CO2-uitstoot vermeden door het toepassen van warmtepompen in plaat van niet-hernieuwbare energiebronnen. Daar mogen we trots op zijn!

Benieuwd of jouw woning of gebouw ook geschikt is voor een warmtepomp? Of ben je op zoek naar andere manieren om te verduurzamen? Neem contact met ons op, we ondersteunen je graag met een op maat gemaakt advies.

Lees verder Groeiend aantal warmtepompen in Nederland

Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)

Op 1 januari 2021 zijn de nieuwe BENG-eisen van kracht geworden. Dit betekent dat alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw en (grote) renovatieprojecten in Nederland vanaf nu moeten voldoen aan de indicatoren voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) volgens de nieuwe bepalingsmethode NTA8800.  Dit is een grote stap en geeft partijen meer inzicht in de energiebehoefte van het gebouw, het energieverbruik en uiteraard het aandeel hernieuwbare (duurzame) energie. Als extra indicator wordt ook de opwarming (oververhitting) van de gebouwen getoetst. Met deze indicatoren wordt niet alleen meer inzicht gegeven in de (energie) prestaties van het gebouw, het geeft de ontwerpende partijen ook handvatten om duurzaam te kunnen ontwikkelen en/of bouwen.

Lees verder Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)