Verduurzaming bovenwoning te Amsterdam

Verbouwing bovenwoning Von Liebigweg te Amsterdam

Voor de verbouwing en verduurzaming van deze woning te Amsterdam heeft PEET het klimaatadvies verricht. Om te verduurzamen zijn de wanden geïsoleerd, is er een CO2 vraag-gestuurd ventilatiesysteem (Duco CO2 system NGG) toegepast, is er nieuwe keukenapparatuur aangeschaft en worden er nog PV-panelen geplaatst.  Voor de warmteopwekking is de HR-combiketel Intergas Kombi Kompakt HRE 24-18 A geïnstalleerd. Na het treffen van al deze verduurzamingsmaatregelen beschikt de woning over een energielabel A+++.

De opdrachtgever aan het woord

De opdrachtgever is zelf architect en heeft de verbouwing van zijn woonhuis dan ook zelf uitgevoerd: “Veel architecten hebben nog nooit zelf iets gebouwd. Maar je leert er enorm veel van, omdat het minder theoretisch wordt en je het zelf toe moet passen. Je snapt het daardoor gewoon beter, je snapt vakgenoten beter en de mensen waarmee je werkt. Het zou eigenlijk voor iedere architect wel goed zijn om een tijdje in de bouw te werken.”

Lees hier meer over de ervaringen van de opdrachtgever: Bovenwoning Von Liebigweg Amsterdam

Categoriën: Algemeen en Wonen

Renovatie twee-onder-een-kap woning Leidseweg te Utrecht

Renovatie Leidseweg te Utrecht

Bij de renovatie van de semi-monumentale twee-onder-een-kap woning aan de Leidseweg te Utrecht was het doel om een zo kostenefficiënt en duurzaam mogelijke oplossing te vinden voor het creëren van een prettig binnenklimaat.

De keuze is gevallen op een hybride warmtepomp met cv-ketel. Hiermee kan de woning zowel verwarmd als gekoeld worden. Voor warm tapwater is er een zonneboiler systeem geïnstalleerd. De ventilatie wordt geregeld door de Zehnder ComfoAir Q450 met mechanische toe- en afvoer. Op het dak van de woning zijn 14 PV-panelen (330 WP) geïnstalleerd.

De opdrachtgever aan het woord

De opdrachtgever was erg betrokken bij het project en wilde graag alles over het vak weten. “Je merkt echt dat je een buitenbeentje bent in de markt, dat je voorloopt op de rest. Ze vragen echt nog de hoofdprijs. Het is fijn om daarvoor het advies te hebben, zodat je zelf in ieder geval weet wat je doet.”

Lees hier meer over de specificaties van de woning en over de ervaringen van de opdrachtgever: Renovatie Leidseweg te Utrecht

Categoriën: Algemeen en Wonen

Off-grid nieuwbouwwoning te Driebergen

Energie neutrale bio-based off-grid nieuwbouwwoning te Driebergen

PEET Klimaatadvies verrichte de advieswerkzaamheden voor de bouw van deze energie neutrale bio-based ‘off-grid’ woning. De prachtige vrijstaande villa krijgt met behulp van de geadviseerde klimaatinstallaties een energielabel A++++. Voor de warmteopwekking wordt er gebruik gemaakt van een Ökofen pellet ketel met stirlingmotor en voor warm tapwater zijn op de begane grond een ITHO SMART boiler en op de eerste verdieping een Inventum Modul-Air-Aqua systeem met elektrische na-verwarmer geïnstalleerd. Het ventilatiesysteem beschikt over twee WTW units en een ventilatiewarmtepomp met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Voor de elektriciteitsvoorziening zijn er maar liefst 60 PV-panelen van 375 WP geplaatst.

De opdrachtgever aan het woord

“Wat we wilden was een luxueuze villa, die ecologisch en energiezuinig zou zijn, zonder dat wij daar zelf te veel voor zouden inleveren op onze levensstijl. Wij zijn geen echte ‘hardcore eco-jongens’, maar we willen wel verantwoord bezig zijn,” vertelt de opdrachtgever. Hij droomt al jaren van een energie neutrale ‘off-grid’ woning.

Lees hier meer over de ervaringen van de opdrachtgever: Off-grid nieuwbouwwoning te Driebergen

Categoriën: Algemeen en Wonen

Warmtepomp in kantoor en woning in Amsterdam-Zuid

PEET adviseerde de installaties voor een nieuwbouw appartement met kantoor in Amsterdam-Zuid, waarbij gekozen is voor een combinatie van verschillende warmtepompen.

In alle twee de delen komt een aparte installatie. In de woning komt een lucht-water-warmtepomp die de vloer en het plafond kan verwarmen en koelen. Extra vloerconvectoren zorgen voor nog meer comfort. Deze convectoren hebben hun eigen opwekker: een hybride ventilatiewarmtepomp met cv-ketel. Bij het kantoor is gekozen voor optimaal comfort door ook hier gebruik te maken van een lucht-water-warmtepomp. Daarbij is ook in het kantoorgedeelte vloerverwarming en plafondkoeling aangebracht.

Het warm water wordt opgeslagen in een 500 liter-boiler. Daardoor is er altijd ruim voldoende warm water.

 

Categoriën: Algemeen, Kantoren en Wonen

Energieneutrale woning: Villa Kerckebosch te Zeist

Voor een opdrachtgever met een nieuwe villa in Kerckebosch te Zeist voerde PEET het installatieadvies uit. De ambitie: een energieneutrale woning realiseren met bewezen technieken met een hoog comfort.

Samen met de installateur keek PEET kritisch naar de mogelijkheden en realisatie van de gewenste installaties.

Eind 2017 is de villa opgeleverd met één grondgebonden warmtepomp en twee ventilatiewarmtepompen. Ook zijn er twee vaten. Eén voor opslag van warm water (600 liter) en één buffervat voor de ruimteverwarming en het (toekomstige) zwembad. Het elektriciteitsverbruik wordt volledig gecompenseerd door de geplaatste PV-panelen.

Sinds de oplevering is de installatie een voorbeeldproject voor vele partijen. In de media is de woning zelfs gebruikt voor een item over ‘van het gas af’. Zie hiervoor ook onze blog!

Categoriën: Algemeen en Wonen

Optimaal binnenklimaat in het CMC te Amsterdam

Voor onze opdrachtgever hebben wij advieswerkzaamheden verricht voor een optimaal binnenklimaat in het CMC (Chinees Medisch Centrum) aan de Geldersekade te Amsterdam.

De opdracht betrof het ontwerpen van een installatie voor de nieuw te bouwen 2e verdieping. Daarbij hebben wij gekeken in hoeverre de bestaande installatie gehandhaafd kon blijven om zo kosten efficiënt om te gaan met het budget. Daarnaast waren er diverse comfortklachten in de zomermaanden. Verder hebben we goed geluisterd naar de wensen van de gebruikers. Geluidshinder en het comfort waren de meest voorkomende klachten.

PEET heeft in het CNC een lucht-waterwarmtepomp geadviseerd die zowel een groot deel van de warmtevraag als de koude vraag genereert. Voor de ventilatie was het uitgangspunt een individuele WTW per kantoor om een optimaal binnenklimaat te realiseren met minimale geluidsklachten.

Daarnaast heeft PEET ook de bestaande en nieuwe aan te leggen elektrotechnische installaties geadviseerd. Hierbij maakten we gebruik van de meest nieuwe technieken. Zo kan de eindgebruiker rekenen op maximale flexibiliteit.

Categoriën: Algemeen en Kantoren